Riješite se sakupljene vode u vašem organizmu: Od nje izgledate mnogo deblje nego što stvarno jeste.

Mogli biste se osjećati loše i žalosno jer imate natečena stopala i prste te ne možete nositi omiljene cipele, a ponekad ni obavljati dnevne obaveze. Zadržavanje vode u tijelu, odnosno edem događa se kada se tekućina ne izbacuje pravilno iz kože te tada postoji mogućnost općeg edema (po cijelom tijelu) ili lokalnog koji se odražava na nekim dijelovima tijela. Donosimo vam trikove kako se riješiti vode u tijelu.

Zadržavanje vode je vrlo često kod trudnica, pojedinaca koji konzumiraju lekove i neaktivnih osoba.

Rezultat zadržavanja vode podrazumjeva otok i dobijanje na težini. Srećom, istraživači znaju šta uzrokuje zadržavanje vode i čak imaju nekoliko savjeta o tome kako je spriječiti.

Uzrok: previše natrijuma

Kada jedete hranu koja sadrži puno soli, to može biti značajan uzrok zadržavanja vode, posebno ako ne pijete dovoljno vode koja bi isprala so iz vašeg sistema. Kada konzumirate previše soli, vaše tijelo zadržava vodu kako bi pomogla da se održi prirodna ravnoteža. Ishrana bogata natrijumom može dovesti do proširenja ćelija vode do 20 puta.

Rješenje: jedite manje prerađenu hranu

Jednostavno rješenje je da zamijenite prerađenu hranu sa prirodnim namirnicama. Zapakovana tjestenina, supe, pa čak i konzervisano povrće sadrže značajnu količinu natrijuma. Jedite svježe ili smrznuto povrće i supe i soseve sa malo natrijuma. Probajte da zamijenite so sa keltskom morskom solju ili himalajanskom.

Uzrok: dehidracija

Vaše tijelo želi da živi. Kada ne pijete dovoljno vode, vaše tijelo se bori kako bi provjerilo da li imate dovoljno vode u vašem sistemu kako biste opstali. Većina ljudi koju vidite vjerovatno ne pije dovoljno vode, iako se to ne primijeti.

Sljedeća strana

Translate »
Inline
Inline