Ovo su grickalice u kojima trebate uživati svaki dan!

Ovo su grickalice u kojima trebate uživati svaki dan!

Semenke bundeve snižavaju nivo lošeg holesterola u krvi, ali treba ih jesti umereno jer se u stotinu grama skriva oko 450 kalorija.

Semenke bundeve su zdrave grickalice koje jamče fizičko i mentalno zdravlje pojedinca. Možete ih jesti samostalno kao zdravi međuoobrok ili dodati salatama, supama i brojnim drugim jelima.

Snižavaju šećer u krvi

Semenke bundeve sadrže nezasićene masne kiseline koje su korisne pri regulaciji nivoa šećera u krvi, pa se zato preporučuju kao korisna namirnica i osobama koje pate o dijabetesa.

Čuvari srca
Istraživanja su pokazala da semenke bundeve snižavaju nivo lošeg holesterola, smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka te štite od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema.

 

Zasićuju i potiču probavu

U stotinu grama semenki bundeve nalazi se čak 19 grama bjelančevina. Nameću se kao izvrsna namirnica za osobe koje ne jedu hranu životinjskog porekla, ali i sve one koji žele grickati nešto zdravo. Uz to sadrže prehrambena vlakna, koja potiču rad probave.

Čuvaju zdravlje kosti

Semenke bundeve su odličan izvor cinka koji je potreban za izgradnju kostiju. Već 30 grama ovih sjmenki zadovoljava otprilike petinu dnevnih potreba za ovim mineralom.

Antiupalno delovanje

Semenke bundeve sadrže spojeve koje imaju antiupalno delovanje. Upravo zato preporučuju se osobama koje imaju artritis, ali se smatraju i dobrom prevencijom protiv nekih vrsta raka. Osim toga, dokazano poboljšavaju rasploženje.

Kako pripremiti semenke bundeve?

Odstranite plod bundeve od semenki, operite ih u vodi i posušite papirnim ubrusom. Rasporedite semenke na papir za pečenje, pa stavite da se suše u prethodno zagrejanoj rerni na 120 stepeni Celzijusa oko 15 do 20 minuta.

izvor:telegraf

Translate »
Inline
Inline