KURKUMA: Recepti za pripravke i hranu po bolestima

Tradicionalni indijski začin kurkuma, dobiven mljevenjem kuhanog pa posušenog korijena sličnog đumbiru ali intenzivne narančasto-žute boje (lat. Curcuma longa, engl. turmeric) postaje dio zdrave svakodnevne prehrane u cijelome svijetu. U ayurvedskoj se medicini koristi već više od 5000 godina za jačanje i zagrijavanje tijela, a posebno se korisnom smatra kod dijabetesa i artritisa. U suvremenoj medicini, i na Istoku i Zapadu,  u tijeku su opsežna laboratorijska i klinička istraživanja o preveniranju i liječenju raka debelog crijeva, dojke i dječje leukemije, reumatoidnog atritisa i Alzheimerove bolesti kurkumom.

Do sada provedeni eksperimenti, epidemiološke studije i iskustva pacijenata ukazuju da kurkumu treba uključiti u  prehranu zbog prevencije i kao pomoćno ljekovito sredstvo kod raznih upalnih bolesti kostiju i zglobova, crijeva, kod dječje leukemije, Alzheimera, za čišćenje jetre, sniženje šećera, čišćenje krvnih žila, kod raka prostate, kod raka debelog crijeva, cistične fibroze, raka dojke, te općenito kao sredstvo poboljšanja zdravlja koje usporava mehanizme starenja: djeluje antioksidativno, protuupalno i kao prirodni antibiotik.

Koliko se kurkume smije uzimati svaki dan

Kurkuma je glavni sastojak u curry začinu, daje mu boju i žestinu. Međutim u curry mješavinama same je kurkume malo, stoga ako želite koristiti kurkumu za zdravlje, potražite baš kurkumu (ponekad će na bočici začina pisati „curcuma“). Aktivne supstance, kurkumina, bit će 3,14% od ukupne težine praha kurkume. Kurkumin se upotrebljava kao prirodno bojilo hrane, primjerice za žuti senf, a na deklaraciji proizvoda označen je s E-100.

SLJEDEĆA STRANA

Translate »
Inline
Inline