15-GODIŠNJAK POSRAMIO MEDICINU: Napravio 98% tačan test za dijagnozu NAJGORE bolesti današnjice!!

Jack  Andraka je dječak koji je imao samo petnaest godina i doživio težak period u svom životu koji mu je zapravo dao motivaciju. Naime, on je gledao kako drag prijatelj njegove porodice, koji mu je bio gotovo kao ujak, umire od raka gušterače.
On je vidio da je znatan dio problema bio nedostatak ispitivanja koja će otkriti bolest u ranoj fazi. Zato je odlučio da izmisliti i napraviti test koji će otkriti rak u najranijoj fazi.

Rak pankreasa je četvrti vodeći uzrok smrti od raka. Jedan od razloga za veliku stopu slučajeva smrti je činjenica da je obično otkriven jako kasno.

Metode ispitivanja za otkrivanje raka gušterače koji se koriste trenutno su stari šezdeset godina, koštaju oko 800 dolara.

Ovaj test koji je razvio Jack je:

2000 puta jeftiniji
168 puta brži
i 400 puta više odgovara od trenutne metode detekcije
Njegova osnovna i primarna alatka za obavljanje istraživanja prije kreiranja testa su Google i Wikipedia.

Pogodite koja je cijena ovog testa? Tri centa.

Ovaj test funkcionira na sličan način kao testne trake za dijabetes, s papirnatim trakama kojima je potrebna samo kap krvi da bi se utvrdilo da li pacijenti nose marker mezotelin. Kažu da je preko 98 posto točan, skoro pa trenutačan..

Štoviše, ovaj jednostavan test se može koristiti za otkrivanje raka jajnika i pluća i može se lako izmijeniti za otkrivanje biomarkera brojnih drugih karcinoma.

Ovaj test traje samo pet minuta, a stopa preciznosti je 98 posto, za razliku od standardne, koja je stara šezdeset godina, košta oko 800 dolara i ima stopu preciznosti samo 70 posto.

Jackov izum, za kojeg je prošlog mjeseca na Intelovu Sajmu znanosti nagrađen sa 75 000 dolara školarine.

Nadamo se da će mladi naučnik u budućnosti mnogo doprinjeti samoj dijagnostici i na taj način mnogo pomoći u borbi protiv kancera i ostalih bolesti.. SVAKA MU ČAST..

Izvor: pozivitno.info

Translate »
Inline
Inline