POGLEDAJTE: Ovo je sramna fotografija koju su Albanci hteli da izlože u Beogradu (FOTO)

FOTOGRAFIJE na kojima su ovekovečeni transparenti sa natpisom OVK, namenjeni izložbi u okviru festivala “Mirdita, dobar dan” u Beogradu, zaustavljene su u sredu na administrativnom prelazu Merdare po naređenju ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. U MUP Srbije objašnjavaju da je tzv. Oslobodilačka vojska Kosova teroristička organizacija čija su obeležja zabranjena u Srbiji i da se pod velom umetnosti ne mogu afirmisati njeni simboli. 

Policija je u sredu na administrativnoj liniji sa KiM zaustavila grupu umetnika iz Prištine, a posle pregleda njihovih radova, omogućeno im je da nastave put, ali bez spornih fotografija.

Kako su objavili prištinski mediji, njima nije bilo dozvoljeno da unesu slike na kojima su bile prikazane zastave tzv. države Kosovo i Albanije. Trebalo je da se one nađu na postavci manifestacije čiji je cilj predstavljanje prištinske kulturne scene, koju već pet godina u glavnom gradu organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava.

Mediji iz Prištine preneli su da dela kojima nije dozvoljen transport do Beograda pripadaju slikarki Elizi Hodži i da potiču iz vremena rata na Kosovu. Njoj su oduzeta još dva rada, kao i katalog izložbe “Između snova i realnosti”, koja se između ostalog bavi ratom na KiM.

Kontroverzni festival izazvao je niz kritika i reakcija u srpskoj javnosti. Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj ocenio je da je sramno što srpska policija ne dozvoljava da se u Srbiju unesu slike na kojima su zastave Kosova i Albanije. On je na “Tviteru” od Vlade Srbije zatražio da “obustavi zlostavljanje građana Kosova” i najavio mere reciprociteta.

“Kako možemo da govorimo o normalizaciji (odnosa) kada Srbija blokira umetnike da učestvuju na izložbama”, napisao je Hodžaj.

Tradicionalna, peta po redu, manifestacija “Mirdita, dobar dan” ove godine najavljena je u znaku glumca Bekima Fehmijua, a planirano je da ga otvori film “Brak”. Festival obuhvata različite programe – izložbe, projekcije, radionice i tribine i planirano je da traje do 2. juna.

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

RADIKALI PROTIV KORDONA

GRUPA pristalica Srpske radikalne stranke pokušala je u sredu uveče da probije kordon policije ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju gde se održava festival “Mirdita – Dobar dan”, ali je policija sprečila taj pokušaj. Ispred zgrade u kojoj je postavljena izložba bio je kordon policije, a radikali su prvobitno stali na desetak metara, a zatim i probali da se “probiju” do zgrade.

Lider radikala Vojislav Šešelj rekao je pristalicama da su kao srpske patriote zaustavljeni u centru Beograda, “umesto da zajedno s policijom sprečavaju ovu bruku i otvaranje festivala”.

 

Izvor:novosti.rs

Translate »
Inline
Inline