NEĆETE VJEROVATI: Jeste li znali da ocat može sve ovo?!

Imate li problema s nepozvanim podstanarima poput mrava, samo poprskajte sve pukotine i njihova omiljena mjesta okupljanja octom.
Očistite žaluzine i rolete
Ne možete li se riješiti sve prljavštine na žaluzinama ili roletama, probajte octom. Samo uzmite čistu pamučnu krpu i namočite je u bijeli ocat pa prijeđite sve problematične dijelove.
Odčepite odvode
Ocat je prirodno sredstvo za odčepljivanje odvoda. Umjesto skupih proizvoda čiji miris nam čak može i naštetiti, u odvod ulijte emulziju od praška za pecivo i bijelog octa. Kada to odstoji neko vrijeme, dobro isperite vrelom vodom.
Korov
Ako imate korov u vrtu, a ne želite koristiti pesticide zbog drugih biljaka ili povrća koje uzgajate, samo ga dobro poprskajte bijelim octom.
Mirisi od kuhanja

Ocat može dobro upiti sve mirise od kuhanja poput one od pržene ribe. Uvečer samo ulijte bijeli ocat u jednu čašu i ostavite da stoji preko noći na kuhinji.
Meduza
U slučaju nezgode s meduzom može pomoći i ocat ako nemate ništa drugo pri ruci. Zahvaćeno područje umočite u ocat i držite 15 minuta do pola sata. Kiselina iz octa sprečava da sitne iglice koje meduza ispušta puštaju još više otrova. Ipak, budite na oprezu kod takvih ozljeda jer je moguće da ste alergični, a u tom slučaju trebate odmah posjetiti liječnika.
Pranje voća i povrća
Urednici Cook’s Illustrated radili su malo istraživanje i zaključili da je povrće i voće sigurnije prati octom. Napravite mješavinu octa i vode te poprskajte svaku voćku ili povrće zasebno pa još isperite vodom. Oprat ćete sve bakterije i prljavštine.
Čuvanje odjeće u boji
Ponekad unatoč razdavanju odjeće zbog osjetljivih boja možemo doživjeti nezgodu kada peremo novi komad koji pusti boju i ostavi mrlje na ostalom rublju. Bojite li se da bi nova majica mogla napraviti šareni kaos, prije prvog pranja namočite je na 20 minuta u 50 posto vode i 50 posto octa i zatim stavite u perilicu rublja.

izvor:telegraf

Translate »
Inline
Inline