VREME: Uprkos najavama vrelog perioda, meteorolozi korigovali prognoze (INFO)

Toplotni talasi stižu u avgustu – temperature danima iznad 30 stepeni i čak 16 tropskih noći

PRVOBITNE vremenske prognoze, pre nekoliko meseci, predviđale su toplo i sušno leto, poput prošlogodišnjeg vicešampionskog po vrelini u poslednjih nekoliko decenija. Junska i julska kišovita i poplavna „slika“, međutim, poprilično odudaraju od tih najava.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda kažu da je na promenu prognoze najviše uticao drastično hladniji Atlantski okean od očekivanog. Po najavama iz ovog zavoda, tokom jula i avgusta u našoj zemlji temperature će, uglavnom, biti u granicama višegodišnjeg proseka.

Po rečima Gorana Pejanovića, iz Centra za klimatske promene RHMZ, do hladnijeg talasa tokom juna i početkom jula, osim zbog hladnijeg Atlantskog okeana, došlo je i zbog globalnog zagrevanja.

– Zbog toga je za jedan stepen u proseku topliji vazduh na planeti, a u Srbiji za stepen i po, a samim tim topliji vazduh prima više vodene pare – objašnjava Pejanović. – Na jedan stepen dolazi oko sedam odsto više vodene pare u vazduhu, pa uz mnogobrojne procese dolazi do izlučivanja veće količine padavina.

REGION PROGNOZA koja važi za našu zemlju, uglavnom se odnosi i na okolne zemlje – kaže prof. Đurđević. – Vremenske prilike najavljivane za jul i avgust u Srbiji, uglavnom se odnose i na krug od 500 kilometara, pa se informacije mogu primeniti i na crnogorska i grčka letovališta.

Translate »
Inline
Inline