NIŽE CENE GORIVA MOGUĆE: Dizel jeftiniji za pet, a benzin za tri dinara?

– Gleda se koliko bi pojeftinjenje goriva kroz povećanu prodaju donelo više novca u budžet. Potom se dolazi do računice o maksimalnom smanjenju akcize od tri i pet dinara – ocenjuje Rakić.

On napominje i da akcize nisu problem i da bi država, kad bi htela, problem mogla rešiti za 15 minuta.

– Ne treba smanjiti akcizu, već ukinuti PDV koji država nezakonito obračunava na akcizu. Tako bi litar goriva automatski bio jeftiniji za 11 dinara – tvrdi Rakić.

Nebojša Atanacković, predsednik kompanije „Nafta“, objašnjava da nije toliko sporna akciza na benzin „jer je Srbija ovde cenovno u sredini cena u regionu, ali da smo po ceni dizela u vrhu“.

– U Grčkoj je, recimo, benzin skup, a dizel je jeftiniji nego u Srbiji. Postoje zemlje koje žele da smanje akcize na dizel jer žele jeftiniju poljoprivredu i transport i Grčka je među njima. Takođe, dizel je proizvodno skuplji jer ima manje litara u toni pa je kod njega po pravilu i manja akciza – pojasnio je Atanacković.

Zbog visoke cene goriva vozači su i juče protestovali širom Srbije, blokirajući ulice, magistrale i mostove. Blokade su obično trajale po sat vremena, a vozači najavljuju dalju radikalizaciju protesta.

izvor:blic.rs

Translate »
Inline
Inline