Ovo balkonsko cvijeće uspjeva svima: Cvjeta od proljeća do jeseni i ne smeta mu ništa! (FOTO)

Ništa ne uljepšava balkon kao što to radi cvijeće. Rado biste svoj balkon ukrasili cvijećem, ali ne znate koje vrste traže najmanje njege?

Kako bismo vam pomogli kod izbora, donosimo vam 5 vrsta balkonskog cvijeća koje uvijek uspjeva

1. Kadifa je jedna od najpopularnijih ljetnih cvjetnica, što zbog svoje ljupkosti što zbog malih prohtjeva u uzgoju. U kakvu god zemlju posadili ove zahvalne cvjetnice, one će uspjeti. Kadifica je balkonsko cvijeće bogate cvatnje lijepog cvijeta koja traje cijelo leto. Dolazi u nijansama žute i narandžaste, a cvatovi mogu biti jednostavni ili puni.

Kadifica će najljepše rasti u sunčanom do polusenovitom staništu uz propustan supstrat. Ako želite da vam kadifica cveta cijelo ljeto, obvezno joj uklanjajte ocvale cvatova i redovno ih prihranjujte i zalivajte.

2. Pelargonija je takođe poznata po svojoj otpornosti i nezahtjevnosti. Karakterišu je uspravni mesnati izboji s tamnozelenim listovima koji na ivicama imaju karakterističan tamnozeleni prsten. Pelargonija dolazi u bijeloj, žutoj, ružičastoj, crvenoj, ljubičastoj i narandžastoj nijansi. Za rast joj treba sunčano stanište, ali zaštićeno od direktnog podnevnog sunca te propustan supstrat. Kako bi lijepo rasla obavezno joj uklanjajte ocvale cvjetove i požutele listova kako se ne bi razvile bolesti. Pelargonije redovno zalivajte, ali je potrebno ostaviti supstrat da se prosuši između dva zalivanja.

3. Petunija je jedna od najpoznatijih vrsta za uređenje balkona. Ova prepoznatljiva cvijetna ljepotica dolazi u mnogo oblika i boja cvijeta, bijeloj, žutoj, ružičastoj, ljubičastoj, plavoj i crvenoj, a može biti i dvobojna.

Translate »
Inline
Inline