Par koraka do zdravlja – Prirodnim putem izliječite bol u leđima!

Bolovi u leđima među najčešćim su zdravstvenim problemima. Američki Nacionalni institut za zdravlje izvještava kako je 80 posto Amerikanaca u nekom trenutku patilo od bolova u leđima, a mnogi od njih su posezali za bezreceptnim lijekovima kako bi ublažili bol.

No, bolji pristup ovoj tegobi uključuje dopuštanje tijelu da se samo oporavi prirodnim putem, primjerice pravilnom prehranom, uzimanjem suplemenata i vježbanjem.

Uzroci boli u leđima

Bol u leđima može nastati zbog niza uzroka, primjerice biomehaničkih, degenerativnih promjena na kralježnici, ozljeda zbog pada ili neopreznog podizanja predmeta, ali i nekih medicinskih stanja. Neovisno o tome patite li od kronične boli u leđima ili samo ponekad osjetite bol, neke promjene životnih navika pomoći će vam da ojačate leđa, spriječite ozljede i ostavite bol u leđima iza sebe.
Kako prirodnim putem spriječiti bol u leđima?

1. Promijenite prehranu

Unesite pozitivne promjene u svakodnevni jelovnik tako što ćete izbaciti ili unositi u manjoj količini alkohol, mliječne proizvode, kofein, šećer i masnu hranu. Povećajte unos cjelovitih žitarica, voća i povrća te omega-3 masnih kiselina, jer ćete tako pomoći tijelu da se okrijepi i regenerira.

2. Pripazite na unos tekućine

Dovoljan unos tekućine spriječit će skupljanje koje se događa u spužvastim diskovima leđa, a nastupa sa starenjem te može uzrokovati bol. Kofein i sokovi mogu dovesti do dehidracije te je zato važan adekvatan unos vode.

3. Probajte prirodne lijekove protiv boli

Kurkuma je poznata po svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima te ublažava osjećaj boli. I kora vrbe poznata je kao lijek za ublažavanje bolova i upala, a ta svojstva duguje sastojku salicinu.  Bromelain, sastojak koji se nalazi u ananasu također pomaže kod upala i olakšava osjećaj boli.

4. Čaj od đumbira

Čaj od đumbira još je jedan poznati lijek kada su bolovi u pitanju. Narežite svježi đumbir, komadić stavite u vruću vodu i uživajte u čaju.

5. B vitamini su važni

Vitamini B1, B2, B6 i B12 pomažu mišićima da se opuste i mogu smanjiti neuropatsku bol.

6. Jedite omega-3 masne kiseline

Za manji osjećaj boli u leđima u prehranu uvrstite više omega-3 masnih kiselina jer smanjuju upale, te slijedom toga, i bol.

7. Pomoć aromaterapije

Napravite sami masažno ulje – koristite bazno ulje i ljekovito eterično ulje, poput peperminta, ružmarina ili lavande.

izvor:ordinacija.hr

Translate »
Inline
Inline