Napravite sami ukusne Ramazanske lepine. Recept i sastojci.

Kad ste tijesto umijesili, dodajte ulje uz rub posude pa lagano okrenite tijesto tako da ulje bude sa svih strana tijesta. Zdjelu u kojoj ste mijesili tijesto, pokriti sa plastičnom folijom i ostaviti na toplom da odstoji. Možete ga staviti u pećnicu na 40 stepeni.

Kad je tijesto udvostručilo zapreminu, lagano ga premijesite i ostavite da nadolazi. Ovaj proces obnovite još dva puta. Nakon trećeg puta kada je tijesto uzraslo, istresite ga na brašnom posutu radnu plohu i podijelite na 10 hrpica.
Svaku hrpicu tijesta premijesite na brašnu i stavljajte na mekinjama i brašnom posut pleh iz pećnice, naopako okrenut. Nakom 10-tak minuta, tijesto rastanjite tako što šake skupite u pesnicu. Ostavite ga da odstoji još desetak minuta.

Nožem napravite mrežu po lepinjama/ somunima, zatim ih premažite sa umućenim žumancetom u koje ste dodali pavlaku/vrhnje. Sada uzeti viljušku i izbosti tijesto. Ostaviti ga da nadolazi pa opet izbosti više puta.
Pećnicu ugrijati na maksimum, u nju staviti pleh (bez lepinja) da se dobro ugrije, a onda nakon što se pleh ugrijao, brzo prebaciti lepinje sa pleha na kojem su nadolazile na vrući pleh u rerni. Lepinje/somune peći 4-5 minuta dok ne nadođu i dok ne dobijte svijetlo smeđu boju.

Vrijeme pripreme: 1 sat i 30 minuta

izvor:doznajemo.com

Translate »
Inline
Inline